Sıradışı Tarih - 2 Ekim 2018

Turgay Güler'in hazırlayıp sunduğu Sıradışı Tarih programında bu bölüm Prof. Dr. Mehmet Çelik ile birlikte Cumhurbaşkanı’nın temasları, Almanya ile ilişkiler, Avrupa’daki İslamofobi ve ırkçılık, küresel güçlerin Suriye planı, köy enstitüsü yılları ve Cumhuriyet dönemindeki eğitim anlayışı masaya yatırıldı.

Programda “Türkiye İdlib’e olası saldırıyı nasıl önledi? Köy enstitüleri nasıl bir eğitim veriyordu?” sorularının yanıtı Sıradışı Tarih’te ekrana geldi.

Gazeteci Turgay Güler, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı ile ilgili sözlerine, “Kemal Bey Meclis’te grup toplantısında Filistin meselesine değindi ve ‘Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Filistin ile ilgili bir tek kelime etmedi’ dedi” İfadelerini kullandı. Bu ifadelerin ardından Mehmet Çelik ise “Yüz doksan dört tane ülke var, bunların içerisinde elli altı tane de İslam ülkesi var, Filistin davasını gündemde tutan, aşağı yukarı her gün bununla ilgili bir şeyler söyleyen bir tane adam gösterin deseler bu Tayyip Erdoğan’dır” açıklamasında bulundu.

Turgay Güler, Türkiye’nin Avrupa ile ilgili ilişkilerine değinerek “Avrupa’nın bir çok ülkesiyle ilişkilerimiz bozuldu. Bunun temel dayanağı ırkçılık ve İslam karşıtlığı. Avrupa’da ırkçılık ve İslam karşıtlığı hızla yayılıyor ve bu medya eliyle daha da köpürtülüyor daha da büyütülüyor. Her ne kadar ırkçılık ve İslam karşıtlığı yapanlar zarar vermesi muhtemel gibi görünse de kendi kendilerini yiyip bitirecekler. Sayın Cumhurbaşkanı’nın Almanya’ya daveti, orada karşılanması, ilişkilerin normalleştirilmesi süreci, Alman devletinin istediği bir şey. Türkiye gibi bir partnerin kaybedilmesi, ilişkilerin iyice kopması Almanya’nın da, Avrupa’nın da işine gelmiyor. Türkiye onlar açısından çok önemli bir partner, çok önemli stratejik ortak, ekonomik, ticari, siyasi ilişkiler, bölgesel anlamda Türkiye çok önemli bir aktör. Onunla kavga etmek onunla ilişkileri koparmak Almanya başta olmak üzere kimsenin işine gelmiyor” sözlerini dile getirdi.

Almanya’da Erdoğan’ın çizgi filmlerde gösterilmesiyle ilgili olarak Güler, “Çizgi filmlerine Erdoğan düşmanlığı yerleştirmişler. Beş altı yaşından itibaren Erdoğan düşmanlığı aşılıyorlar. Bu nasıl bir ruh halidir? Bununla neyi amaçlıyorlar?” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Mehmet Çelik “Bugün yeryüzünde diplomasi arşivlerine baktığınız zaman sadece ve sadece B, C planları olamayan tek lider Tayyip Erdoğan’dır. Onun sadece bir A planı vardır, o planın da temeli ahlaka dayanır. Asrımızın dünyada diplomaside ahlaki kriteri kullanan tek adam Tayyip Erdoğan’dır. Dünyanın en zor işidir ve hiçbir lider hiçbir devlette bunu kullanmaz” açıklamasında bulundu.

Ayrıca Çelik Cumhuriyet Dönemi’ndeki eğitim anlayışıyla ilgili “Bir kanun çıkardılar, üniversitede hoca yapmak için adam bulamıyorlar, profesör unvanıyla lise mezunlarını üniversiteye atadılar. Atatürk’ün manevi kızı Ülkü, bir sene İsviçre’ye gitti okuyamadı, bir fakülteye profesör olarak atandı. Üniversitede okumamış, kapısının önünden geçmemiş adamları profesör kadrosuyla üniversiteye atadılar” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

YORUMLAR İlk Yorum Yapan Sen Ol