Sıradışı Tarih - 3 Temmuz 2018

Turgay Güler'in hazırlayıp sunduğu Sıradışı Tarih programında bu bölüm Prof. Dr. Mehmet Çelik ve Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Zekai Şen ile birlikte Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatı, Fuat Sezgin’in ilmi yolculuğu, İslam bilim tarihine katkısı, İslam medeniyeti ve bilim konuları masaya yatırıldı.

Programda “Fuat Sezgin’in eserleri İslam dünyasını nasıl etkiledi? İslam dünyası neden Batı’nın gerisinde kaldı?” sorularının yanıtı Sıradışı Tarih’te ekrana geldi.

Prof. Dr. Mehmet Çelik Fuat Sezgin ile ilgili açıklamalarda bulunarak “Fuat Sezgin’in yaptığı en büyük şey Batı dünyasının İslam’ı suçladığı bütün iddiaları çürütmesiydi. Orta Çağ’da İslam dünyası en aydınlık çağını yaşamıştır. Bugüne göre bilimsel zihniyet açısından bugünkü İslam dünyası on ikinci yüzyıldaki İslam dünyasından geridir. O gün Avrupa ise karanlık bir Orta Çağ geçiriyordu. Eğer İslam dünyasının aydınlık Orta Çağ’ı olmasaydı Avrupa’da Reform ve Rönesans olamazdı. Onun alt zeminini İslam düşünce bilim teknik dünyası hazırlamıştır” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Çelik alim olan El Baddani ile ilgili olarak “El Baddani’nin Rakka’da bir rasathanesi vardı. Güneşin bütün hareketlerini o rasathanede tespit edip kitaplarına geçirdi. Bir yılı üç yüz altmış beş gün, beş saat, kırk sekiz dakika, kırk altı saniye olarak hesapladı. Bugün gelinen bilimin ölçtüğü ile saniye fark var. Bu adamın astronomideki duayen, ata kabul edilmesinin sebepleri bu çalışmadır” açıklamasında bulundu.

YORUMLAR 1
  • Enes 30.09.2018 15:25
    Mehmet Çelik hocamın anlatımı Turgay beyin muhteşem sunumuyla yaklaşık bu programı 4-5 senedir kesintisiz izliyorum . Allah sizleri başımızdan eksik etmesin Mehmet hocama uzun ömürler versin ki Birileri bazı şeylerin farkına varsın diyorum . Yeni yayın döneminde de sabırsızlıkla bekliyorum Allah'ım sizlerden razı olsun.