Sıradışı - 19 Aralık 2018

Turgay Güler'in hazırlayıp sunduğu Sıradışı programında bu bölüm Fizik Yüksek Mühendisi - Atmosfer ve Uzay Fiziği Uzmanı Taşkın Tuna ile birlikte evrenin başlangıcı, evrenin geometrik yapısı, evrende zaman ve hız algısı konuları masaya yatırıldı.

Taşkın Tuna, evrenin genişlemesiyle ilgili olarak “Evren tıpkı bir balon gibi genişliyor. Bütün sistem bu balonun içerisinde. Evrenin en önemli özelliklerinden biri evrenin genişlemesidir. Bu 1930’lu yıllardan beri hala konuşuluyor. Her bir milyon ışık yılı uzaklığı için genişleme hızı saniyede yirmi iki kilometredir. Bu genişleme o kadar enteresan ki bu genişlemenin merkezi yok” açıklamasında bulundu.

Tuna, Big Bang sürecinde elementlerin mevcut olduğunu, bunlardan ilkinin hidrojen, diğerlerinin ise helyum ve lityum olduğunu söyledi. Tuna, bunların birleştiğinde sürecin tamamlandığını ve müthiş bir senaryonun ortaya çıktığını aktardı. Yıldızların hidrojenin helyuma dönüşmesi neticesinde ışık ve ısı yaydığını söyleyen Tuna, hidrojen olmasaydı yıldızların olmayacağını açıkladı. Tuna, hidrojenin de belli bir ömrü olduğunu, hidrojen yakıt olarak tüketilirse o zaman yıldızların patlayacağını, bu patlamaya ise bilim adamlarının süper nova patlamaları adını verdiklerini belirtti.

Programda ayrıca Tuna, dünyanın asırlar boyunca ortalama sıcaklığının on beş dereceyi gördüğünü, şimdi ise on beş dereceden fazla olduğunu, bu ısınma neticesinde buzulların erimeye başladığını ve dengenin yavaş yavaş insanlık aleyhine dönmeye başladığını aktardı. 

YORUMLAR İlk Yorum Yapan Sen Ol
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sıradışı - 10 Nisan 2019

Ülke TV’de ekrana gelen Sıradışı programında bu bölüm Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak ve Ankara’dan bağlanan Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı ile birlikte yerel seçim sonuçları masaya yatırıldı.

Emin Pazarcı, seçim sonuçlarındaki usulsüzlük ile ilgili olarak “Burada artık tartışılması gereken şu, Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi genel merkezi, Kemal Kılıçdaroğlu bu işin neresinde, bence buna bakmak lazım. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi’nde panik halinde oyları saydırmamaya ve itirazları reddettirmeye çalışan bir yapı var. Bence yapılması gereken bu seçimlerin bir an önce iptal edilmesi” ifadelerinin ardından Nuh Albayrak ise “Karşı karşıya olduğumuz durum, bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti’nde hiçbir seçimde yaşanmamış bir durum. Bu bahsedilen fark kesinlikle bu seçimin sonucu değil, bunun aydınlatılması lazım” açıklamasında bulundu.

Programda ayrıca Emin Pazarcı, seçim sonuçlarındaki operasyonlara değinerek “Bu işin bir de dış boyutu var, şunları da düşünmek lazım, yapılan soruşturmalarda herhalde şu sorunun da cevabı alınacak. Batı neden bu kadar zorluyor. FETÖ’cüler bu işin neresinde. Gerçekten son derece büyük, Türkiye’nin de güvenliğini tehdit edebilecek noktada bir operasyonla karşı karşıyayız. Bu işi deşmek lazım, algılara izin vermemek lazım” sözlerini dile getirdi.

Sıradışı - 10 Nisan 2019
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Gezi Yaşam Eğlence Sohbet