Önce Sağlık - 31 Ocak 2018

Emel Aktan konusunda deneyimli doktor ve uzmanlara, tıp dünyasındaki son gelişmeleri soruyor, bilgileri Önce Sağlık’ta sizlerle paylaşıyor. Ruh ve beden sağlığınıza olduğu kadar, estetik sorunlara da önem veren Türkiye’nin önde gelen uzmanları canlı yayında Önce Sağlık’ta bilgiler veriyor, soruları yanıtlıyor.

Önce Sağlık programına bu bölüm, Diş Hekimi Pertev Kökdemir, Diş Hekimi Erisa Olkun ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Evrüke konuk oldu. Programda, diş estetiğinde son gelişmeler, diş eti çekilmesi, diş kayıpları, implant, diş eti kanaması, safra kesesi hastalıkları ve tedavisi konuları konuşuldu.

Önce Sağlık programına konuk olan Diş Hekimi Pertev Kökdemir, Diş Hekimi Erisa Olkun, diş estetiği ile ilgili izleyicilerden gelen, “Dişlerdeki çarpıklığın tedavisi ne kadar sürer? Ortodonti tedavisi hangi yaş grubuna yapılır? Diş eti neden kanar?” sorularını cevapladı.

Erisa Olkun, dişteki boşluklardan şikayetçi olan bir hastaya beyaz ve estetik dolguyla boşlukların doldurulduğunu belirtti. Bu aşamanın genelde bir saat süren tedavi olduğunu söyleyen Olkun, dişlerin arası çok geniş olduğu zaman daha çok ortodontik tedavileri tercih ettiklerini söyledi.

Onun dışında estetiği sağlamak amaçlı protetik tedavi yönteminin olduğunu belirten Olkun, daha çok dişin renginden veya çürüklerinden şikayetçi olan hastalarda dişi küçülterek onun üstüne kaplama yapıldığını söyledi. Olkun, bunun tedavi süresinin genelde bir hafta olduğunu söyledi. Ayrıca Olkun, her yaşta ortodonti tedavisi yapılabildiğini belirterek izleyicileri bilgilendirdi.

Pertev Kökdemir, diş eti kanamasının birçok hastalığın habercisi olduğunu belirterek mutlaka hızlı bir şekilde diş hekimine gidip kontrollerin yapılması gerektiğini söyledi. Bunun en basitinden diş iltihabı olabileceğini, eğer tedavi edilmezse kemiğe yayılıp kemikte erime meydana gelebileceğini belirtti.

Programın diğer konuğu Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Evrüke ise safra kesesi hastalıkları ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri izleyiciye aktardı.

Dr. Hakan Evrüke, eğer safra kesesi taşı birinci derecedeki akrabalarda varsa, o kişide de safra kesesi taşı görülebilme ihtimalinin iki kat daha fazla olduğunu söyledi. Evrüke, çok hızlı kilo alıp verenlerde de safra kesesi taşı görüldüğünü belirtti.

Hakan Evrüke, safra kesesi hastalığının belirtilerinin genellikle kürek kemiğine vuran ağrı ve bazen de bulantı kusma olabileceğini söyledi. Evrüke, her safra kesesi taşını ameliyat etmek gerekmediğini, sindirim sistemine ait şişkinlik, gaz, yaşam kalitesini düşürebilecek semptomlar oluyorsa o zaman ameliyat önerebileceğini belirtti. Ayrıca Evrüke, safra kesesi ameliyatının hastanın karnını kesmeden, hastanede fazla kalmasını gerektirmeyen bir ameliyat olduğunu söyleyerek izleyicilerin akıllarına takılan soruları yanıtladı.

Yapımcılığını ve sunuculuğunu deneyimli haberci Emel Aktan’ın yaptığı Önce Sağlık her gün 12:15’de Ülke TV ekranlarında.

YORUMLAR İlk Yorum Yapan Sen Ol
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Gezi Yaşam Eğlence Sohbet