Sıradışı Tarih - 30 Nisan 2019

Turgay Güler'in hazırlayıp sunduğu Sıradışı Tarih programında bu bölüm Prof. Dr. Mehmet Çelik ile Kut’ül Amare zaferi ve Batı’nın emperyal emelleri masaya yatırıldı.

Turgay Güler, Kut’ül Amare zaferiyle ilgili olarak “Bu çok mühim bir zafer. Milletleri millet yapan geçmişindeki bu büyük zaferlerdir. Eğer bir millet o zaferleri unutursa, yeni zaferler yazmakta zorlanır. Biz geçmişi zaferlerle dolu bir milletiz” sözlerini dile getirdi.

Prof. Dr. Mehmet Çelik, Kut’ül Amare’nin önemine değinerek “Bu savaşın tarihi 1916’dır. Abdülhamid’in tahttan indirilişi 1909. O tarihten itibaren 1922’ye kadar savaş var. 13 yıl devamlı imparatorluğumuzun bir köşesinde savaş var. Bu savaşların içerisinde kiminde galip gelmişiz, kiminde mağlup olmuşuz fakat bu savaşların mümkün mertebe üzerleri örtülmüş, bir iki savaş öne çıkartılmış” açıklamasında bulundu.

Ayrıca Güler, Türkiye’ye oynanan oyunlarla ilgili olarak “Karşı karşıya olduğumuz hadise şu. Yüzyılın başında biz bir imparatorluk kaybettik ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurduk” açıklamasının ardından Çelik ise “Kim yıktı bu imparatorluğu, batılı emperyalistler yıktı, böldüler. Bizim topraklarımızda Lübnan, Suriye, Irak diye devlet kurdular. Bu, Batı’daki projenin ilk ayağıydı. Bu ilk ayak bu yıllara kadar geldi. 1948’den sonra inşa edilen ikinci ayak İsrail’in üzerine bina edilmiştir ve İsrail o tarihten bu yana savaş içerisindedir. Onlar da rahat değiller, onlar da travma içerisindeler” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR İlk Yorum Yapan Sen Ol