Sıradışı Tarih - 23 Nisan 2019

Turgay Güler'in hazırlayıp sunduğu Sıradışı Tarih programında bu bölüm Prof. Dr. Mehmet Çelik ile TBMM’nin açılışının 99. Yıl dönümü, milli mücadele dönemi ve Türkiye’de tek partili dönem masaya yatırıldı.

Çelik ”23 Nisan 1920 TBMM’nin açılışıdır. TBMM’nin açılışı özellikle demokrasi tarihimiz açısından bir dönüm noktasıdır. Osmanlı Devleti padişahlıkla yönetilen bir devletti. Abdülhamid dönemiyle meşrutiyete geçti, bir meclis oluştu. Yani yasama ve yürütme bu şekilde ayrıldı, biz bunu 1920’de kazandık” sözlerini dile getirdi.

Prof. Çelik, “Türkiye’deki siyasal gelişmeler, özellikle tek parti döneminin politikası gereği 23 Nisan 1920’yi, Atatürk’ün en büyük devrimini bilinçli şekilde sulandırdılar. Tek parti yönetimi, baskıcı bir yönetim var, halkın iradesi hiçbir şekilde yönetime yansımıyor. 1946’ya kadar Türkiye’de seçim yapılmamıştır. Atatürk bu bayramı çocuklara, gelecek nesle hediye etmiş. Devlet bilinçli şekilde bunu çocuk bayramı haline getirdi. Milli iradeyi, egemenlik kayıtsız şartsız milletindir lafının gereğini hiçbir zaman yerine getirmedikleri için örtülüp çocuk bayramı oldu. Çocuk yönü olsun ama bu tarihte büyük bir devrim olduğunu da öne çıkarmak lazım” açıklamasında bulundu.

YORUMLAR İlk Yorum Yapan Sen Ol
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sıradışı Tarih - 5 Mayıs 2020

Turgay Güler'in hazırlayıp sunduğu Sıradışı Tarih programında bu bölüm Prof. Dr. Mehmet Çelik, Takvim Gazetesi Yazarı Ekrem Kızıltaş, Güvenlik Uzmanı Yusuf Alabarda ve Takvim Gazetesi Ankara Temsilcisi Zafer Şahin ile birlikte Koronavirüs salgını, Koronavirüs ile mücadele ve Türkiye’nin sağlık sistemindeki büyük başarısı masaya yatırıldı.

Zafer Şahin, Türkiye’nin Koronavirüs ile mücadelesiyle ilgili olarak “Bu salgın bize gösterdi ki bu şehir hastaneleri bir zorunluluk. Türk milleti otel konforunda sağlık hizmeti alıyor. Bizim milletimizin her bir ferdi değerli. Bu ülkenin hiçbir insanı Koronavirüs ile kaderine terk edilmedi. Dünyanın hiçbir yerinde böylesine bir sosyal devlet anlayışı söz konusu değil. Artık bütün ülkeler sağlıkta Türkiye modelini incelemek için sıraya girmiş durumdalar” sözlerini dile getirdi.

Ekrem Kızıltaş ise “Amerika Birleşik Devletleri, vatandaşlarına bin, iki bin dolar verdi ama sadece bir test yapmak için hastaneye gidenden de otuz beş bin dolar aldı. Dolayısıyla biz bu salgının başından beri hep şunu duyduk. Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere bütün batı ülkelerinde sağlık hizmeti paralı olduğu için, Koronavirüs kaptıklarından şüphelenen insanlar bile paraları olmadığı için test yaptırmaya gitmeye cesaret edemediler. Türkiye Cumhuriyeti Devleti dünyanın her tarafındaki vatandaşlarını özel uçaklar gönderip buraya toplarken, onlar dışarıdan ülkeye getirecekleri insanlardan önce ipotek makbuzu imzalatarak o insanları oraya çağırdılar. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sağlık hizmetleri parasız. Özellikle Koronavirüs ile alakalı kimseden tek kuruş alınmıyor. Şu anda dünyada mevcut yüz doksan küsür ülke arasında Türkiye Cumhuriyeti Devleti hakikaten Koronavirüs ile mücadele konusunda dünya çapında ilk sıralarda olan ülke” şeklinde konuştu.

Sıradışı Tarih - 5 Mayıs 2020
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Gezi Yaşam Eğlence Sohbet