Tarihte Yürüyen Adam - Bilecik/Söğüt | 7 Nisan 2018

‘Tarihte Yürüyen Adam’ bu hafta Türk tarihinde önemli bir yeri olan Bilecik’teydi. Tarihçi-Yazar Ahmet Anapalı, Osmanlı imparatorluğunun doğduğu toprakları Söğüt’ü gezdi. Orta Asya’dan Anadolu’ya doğru gelen Türklerin hikâyesini anlattı. Söğüt sokaklarında tarihi bir yolculuğa çıktı.

Oğuz Ata neden ‘Batıya göç edin’ dedi?

Ahmet Anapalı, Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya süren kutlu yürüyüşünü, Tarihte Yürüyen Adam programında anlattı. Türklerin neden batıya göç ettiğini şu sözlerle anlattı; ‘’Klasik kaynaklara göre Orta Asya’da artan Türk nüfusu meraların azalmasına ve kıtlığın çıkmasına sebep olur. Bu esnada Oğuz Ata çıkar ve derki ‘Batıya doğru göç edin.’ Bu emirden sonra Türkler 500 yıl sürecek göç harekâtına başlarlar. Göçlerin sürekli olduğunu belirten Anapalı, 1071’de Alparslan Gazi’nin, Anadolu’nun kapılarını Malazgirt’te Türklere tamamen açtığını söyledi.

Ahmet Anapalı ayrıca Selçuklu devletinin yıkılma sürecini, Kayı boyunun Anadolu’ya göçünü ve Ertuğrul Gazi ile Osmanlı imparatorluğunun kuruluş süreçlerini Söğüt sokaklarında anlattı.

Tarihçi-Yazar Ahmet Anapalı’nın bir sonraki durağı ‘Ertuğrul Gazi Mescidi- Kuyulu Mescit’ oldu. 1281 yılında Ertuğrul Gazi tarafından yaptırılan bu mescidin girişinde Kayı tamgası ve Türk bayrağı bulunuyor. Ahmet Anapalı, caminin inşası ile birlikte 1 yıl içinde etrafında bulunan Hıristiyan ahaliden 57 kişinin Müslüman olduğunu belirtti. 2. Abdülhamit döneminde ise mescidin genişletildiği bilgisini de paylaştı.

Anapalı, Kuyulu mescitten sonra Ertuğrul Gazi türbesini gezdi. Ertuğrul Gazi türbesinde nöbet tutan Alpleri ekrana getirdi. 2 Abdülhamit döneminde başlayan bu geleneği Ahmet Anapalı ‘Tarihte Yürüyen Adam’ programında anlattı. Anapalı ayrıca Ertuğrul Gazi’nin hanımı Halime Hatun’un kabrini de ziyaret etti. Ertuğrul Gazi türbesinde yer alan Şeyh Edebali ithaf edilen sözlerini okudu. Ertuğrul Gazi’nin oğlu Osman Gazi’ye söylediği sözler şöyle:

‘’Beni kır, Şeyh Edebali'yi kırma. O bizim boyumuzun ışığıdır. Terazisi dirhem şaşmaz. Bana karşı gel, ona karşı gelme. Bana karşı gelirsen üzülür, incinirim. Ona karşı gelirsen gözlerim sana bakmaz olur, baksa da görmez olur. Sözümüz Edebali için değil, senceğiz içindir. Bu dediklerimi vasiyetim say.''

1920 yılından kalma kurşun izleri…

Ahmet Anapalı, Ertuğrul Gazi türbesinin gezisi sırasında şaşırtan bir ayrıntıya dikkat çekti. 1920 yılında Söğüt’ün Yunanlar tarafından işgali sırasında Yunan askerlerinin Ertuğrul Gazi türbesine saldırılarının izlerini gösterdi. Türbenin pencere kepenklerine isabet etmiş kurşunları ekrana getirdi ve şu sözleri söyledi: ‘’Ertuğrul Gazi’nin ölüsü yatar halde düşmana korku veriyor ancak bana ümit veriyor’’

Ayrıca programda Saru Batu Savcı Bey’in Kabri, Osman Gazi’nin Hocası Turgut Alp’in kabri yer aldı. Söğüt’ün tarihi, mimarisi ve daha fazlası ‘Tarihte Yürüyen Adam’ programında…

 

YORUMLAR İlk Yorum Yapan Sen Ol
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Gezi Yaşam Eğlence Sohbet