Tarihte Yürüyen Adam - Kastamonu-4 | 31 Mart 2018

 ‘Tarihte Yürüyen Adam’ bu hafta mimarisi, tarihi ve doğal güzellikleri ile ünlü Kastamonu’daydı. Tarihçi-Yazar Ahmet Anapalı, Kastamonu gezisine Candaroğulları hükümdarı İsfendiyar Bey tarafından yaptırılmış Camii gezerek başladı. İsfendiyar Bey Camii’nin minaresindeki okun hikayesini anlattı.

İsfendiyar Bey Camii’nin minaresindeki okun sırrı

Ahmet Anapalı, Karaçomak deresinin hemen yanında bulunan meydanda Candaroğulları hükümdarı İsfendiyar Bey’in yaşadığı bir olayı anlattı. Anapalı şu sözleri söyledi: ‘’İsfendiyar Bey meydanın tam karşısında bulunan Kastamonu Kalesi’nde otururken etrafındaki ahali bir sohbet açar. Bu sohbetin konusu çelik tellerle örülü bir yayı gerektir. Kim gere, kim geremez sesleri arasında elçilerden biri İsfendiyar Bey’e oku gerip geremeyeceğini sorar. İsfendiyar Bey çok uzun boylu ve güçlü biridir. İsfendiyar Bey oku ve yayı ister. Sonra yanındakilere ‘ileride bir cami var görüyor musunuz’ der. Ve yayı oka koyduktan sonra Enfal suresini okur ve oku atar. Bu okta caminin minaresine saplanır’’

Ahmet Anapalı, minarenin ucundaki oku göstererek Kastamonu’ya gelip İsfendiyar Bey Camii’ni görmeyenlerin Kastamonu’yu tam olarak gezmiş sayılmayacağını belirtti.

Tarihte Yürüyen Adam’ın ikinci durağı ise Roma devrinden kalma yüksekliği 112 metre olan Kastamonu kalesi oldu. Ahmet Anapalı kalenin mimari özelliklerini ve tarihteki konumunu anlattı. Komnenos hanedanlığı döneminde yapılan kale birçok hanedanlığa ev sahipliği yapmıştır.

Kastamonu gezisi sırasıyla Selçuklu bayrağını feth edilemez denilen kaleye asan Yunus Mürebbiye’nin kabri, Sultan 2. Abdülhamid tarafından Kastamonu’ya yaptırılan saat kulesi, Seyit Serçe Camii, Fatih Sultan Mehmet’in halası olan Hala Sultan türbesi gezerek devam etti. Kastamonu tarihi, mimarisi ve daha fazlası ‘Tarihte Yürüyen Adam’ programında.

 

YORUMLAR 1
  • KAZIM EVECAN 28.04.2020 20:29
    Mükemmel, harika arşivime ekledim.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Gezi Yaşam Eğlence Sohbet