Önce Sağlık - 21 Mart 2018

Emel Aktan’ın hazırlayıp sunduğu Önce Sağlık programında Türkiye’nin önde gelen uzmanları canlı yayında Önce Sağlık’ta bilgiler veriyor, soruları yanıtlıyor.

Önce Sağlık programına bu bölüm, Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cengiz Gömleksiz, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Nurten Küçükçakır konuk oldu. Programda, bel, boyun fıtıklarının tedavisi, omurilik yaralanmaları ve felç tedavisi konuları konuşuldu.

Önce Sağlık programına konuk olan Yrd. Doç. Dr. Cengiz Gömleksiz, bel ve boyun fıtıkları ile ilgili izleyicilerden gelen, “Bel fıtığı nedir? Boyun fıtığı nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir? Her bel ağrısı fıtık mıdır?” sorularını cevapladı.

Yrd. Doç. Dr. Cengiz Gömleksiz, her bel ağrısının bel fıtığı olmadığını ve her boyun ağrısının boyun fıtığı olmadığını söyledi. Gömleksiz, bel ağrısı şikayeti olan hastaların ancak yüzde bir veya ikilik kısmında aktif bel fıtığı olduğunu, bunun dışındaki sebeplerin ise kas ve eklem ağrıları olduğunu belirtti.

Cengiz Gömleksiz, bel ağrısı bacağa vuruyorsa bunun bel fıtığı olabileceğini, boyun ağrısı kola vuruyorsa o zaman da boyun fıtığı olabileceğini belirtti.

Cengiz Gömleksiz, bel fıtığı ameliyatlarında iki teknik olduğunu, bunların mikrocerrahi ve endoskopik disk cerrahisi yöntemi olduğunu aktardı. Gömleksiz, mikrocerrahi yöntemle hastanın ameliyattan bir gün sonra taburcu olabileceğini, bir hafta içerisinde normal yaşantısına dönebileceğini, endoskopik disk cerrahisi yönteminde ise hastanın sosyal hayata dönüşünün biraz daha hızlı olabileceğini söyleyerek izleyicileri bilgilendirdi.

Programın diğer konuğu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Nurten Küçükçakır ise omurilik yaralanmaları ve felç tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri izleyiciye aktardı.

Nurten Küçükçakır, omurilik yapısının beyinle bütün sinir sistemi arasındaki iletişimi sağlayan en önemli sinir ağı olduğunu, dolayısıyla hem beyinde meydana gelen herhangi bir tıkanma ya da bir kanamaya bağlı hem de omurilikte meydana gelen herhangi bir yaralanmaya bağlı hastalarda felç durumunun oluşabileceğini söyledi.

Küçükçakır, omurilik yaralanmalarının sıklıkla travmalara bağlı gelişebilen yaralanmalar olduğunu, bu bölgede herhangi bir yaralanma sonrasında etkilenen bölgenin alt kısmında güç ve his kaybı meydana geldiğini belirtti. Ayrıca Küçükçakır, hastanın ameliyat olduktan sonra mutlaka fizik tedavi görmesi gerektiğini söyleyerek izleyicilerin akıllarına takılan soruları cevapladı.

Yapımcılığını ve sunuculuğunu deneyimli haberci Emel Aktan’ın yaptığı Önce Sağlık her gün 12:15’de Ülke TV ekranlarında.

YORUMLAR İlk Yorum Yapan Sen Ol
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Gezi Yaşam Eğlence Sohbet