Tarihte Yürüyen Adam - Edirne-3 | 26 Mayıs 2018

 ‘Tarihte Yürüyen Adam’ Osmanlı devletinin en güzel eserlerinden Selimiye Camii’ne ev sahipliği yapan Edirne’deydi. Ahmet Anapalı, Osmanlı’nın kuruluş zamanlarına tanıklık eden eski Ulu Camii ve Osmanlı’nın en güçlü zamanlarının sembolü Selimiye Camii tarihini ve mimarisini anlattı. Osmanlı eserleri, camileri, şifahaneleri, medreseleri ile ünlü Edirne tarihini merak edenler hepsi ve daha fazlası ‘Tarihte Yürüyen Adam’ programında.

AHMET ANAPALI’NIN ANLATIMIYLA SELİMİYE CAMİİ

Ahmet Anapalı, gönülleri fetheden Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan Selimiye Camii’ni gezdi. 1568 tarihinde temelleri atılan Selimiye Camii’nin yapımı 1575 tarihinde bitmiştir. Selimiye Camii 99 pencere ile dünyanın en büyük kubbe yapısına sahip olan camilerinden biridir. Ayrıca Anapalı Selimiye Camii duvarlarında yer alan çinilerin Mimar Sinan tarafından yapıldığını belirtti. Selimiye Camii mimarisi, tarihi ve daha fazlası Ahmet Anapalı’nın anlatımıyla ‘Tarihte Yürüyen Adam’ programında.

İstanbul Şahi toplarıyla fethedildi.

Ahmet Anapalı, Edirne meydanında İstanbul’un fethinde önemli bir yeri olan Şahi toplarını anlattı. Topların yapımını Macar Urban Usta, Saruca Paşa ve Muslihiddin usta yaptığını belirten Ahmet Anapalı topların isabeti konusunda Fatih Sultan Mehmet’in rolünü ve önemini anlattı. Uzunluğu 18 metre olan iki parça olan topların ilk denemesi Edirne’de yapılmıştır. Topların nerede olduğu sorusu üzerine Anapalı şu cevabı verdi. ‘’ Topların birincisi fetih esnasında kırılmıştır, ikincisi Abdülaziz Han tarafından Fransız elçilerine hediye edilmiştir. Üçüncüsü ise kaybolmuştu.’’

YORUMLAR İlk Yorum Yapan Sen Ol
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Gezi Yaşam Eğlence Sohbet