Tarihte Yürüyen Adam - Nuruosmaniye Camii | 6 Ocak

 ‘Tarihte Yürüyen Adam’ bu hafta Nuruosmaniye Camisi’ndeydi. Ahmet Anapalı 1755 yılında inşa edilen Nuruosmaniye Camisi’ni gezdi ve tarihte bir yolculuğa çıktı. Nuruosmaniye Camii tarihi nedir? Nuruosmaniye Camii kim tarafından yaptırılmıştır? Nuruosmaniye Camii’nin mimari özellikleri nelerdir?  Nuruosmaniye Camii hakkında merak edilenler Tarihte Yürüyen Adam programında anlatıldı. Nuruosmaniye Cami’nin Sultan 1. Mahmut döneminde yapılmış olduğunu belirten Ahmet Anapalı caminin yapılış hikayesini anlattı.

Ahmet Anapalı, Nuruosmaniye Camisi’nin Mimar Ali Ağa ve Mimar Simeon tarafından yapıldığını anlattı ve inşa edilmiş ilk barok özellikli cami olan Nuruosmaniye Camisi’nin mimari yapısı hakkında bilgi verdi. Ahmet Anapalı caminin mimarisi için şunları söyledi: ‘’Caminin en alt katı su kaynağıdır, onun üstü 19 tane su havuzudur ve onun üstü dükkanlardır. Bu dükkanlar Osmanlı’da vakıflara para kazandırmak için inşa edilmiştir.’’ Caminin avlusunda yapılmış olan dükkanların caminin masraflarını karşıladığını ve caminin kendi kendini döndürebildiğini anlatan Anapalı bu dükkanlar ile ilgili şunları söyledi. ‘’ Dükkanların yapılış amacı binanın bütün maddi ihtiyaçlarını karşılamak içindir. Bu dükkanlar sayesinde vakfın devletle hiç bağı olmaz, ne devlete vergi verir nede alır. Kendi kendinin idare ettirir.’’

Nuruosmaniye Camii’nin girişindeki kırmızı taş nedir? Ahmet Anapalı, Nuruosmaniye Camii gezisine caminin girişinde yere paralel bulunan dikdörtgen kırmızı taş hakkında bilgi verdi. Bu mermer taşların anlamını şöyle anlattı. ‘’Her bir kapıda somaki mermer taş vardır. Yapının Sultan, hükümdar binası veya camisi olabilmesi için bütün kapılarında somaki mermer olması lazım.’’ Diyerek Roma İmparatorluğundan kalma bu geleneği anlattı.

Nuruosmaniye Camii halk çeşmesi, Sultan 1. Mahmut’un kullandığı harem yolu, Nuruosmaniye camii hakkında tüm bilinmesi gerekenler Ahmet Anapalı’nın sunumu ile Tarihte Yürüyen Adam’da. 

YORUMLAR İlk Yorum Yapan Sen Ol
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Gezi Yaşam Eğlence Sohbet