Tarihte Yürüyen Adam Van-2 | 23 Aralık 2017

 ‘Tarihte Yürüyen Adam’ bu hafta Van tarihini gezmeye devam etti. Ahmet Anapalı tarihi Yeni Kapı ve Mimar Sinan tarafından yapılan Hüsrev Paşa Cami’si ile başladı tarih yolculuğuna. Ahmet Anapalı, Van valisi Hüsrev Paşa tarafından cami ve külliye olarak iki ayrı bölümde yaptırılan yapının Urartu kalesini hemen eteğinde bulunduğunu belirtti. Mimar Sinan tarafından yapılan klasik Osmanlı üslubuna sahip Hüsrev Paşa Cami’sinin mimarı yapısını anlattı.

Ahmet Anapalı’nın ikinci durağı Van’ın tarihi evleri oldu. İslam kültürünü yansıtan Van evlerini gezen Anapalı bu eserlerin Anadolu kültürünün bir yansıması olduğunu belirtti. Tarihi Van evlerini izleyiciler için gezdi. Ardından Ahmet Anapalı 16. yüzyıla ait olan Abdurrahman Gazi Türbesi ile tarih yolculuğuna devam etti. Anapalı Abdurrahman Gazi Türbesi’ni gezerken türbenin kısa kapısına dikkat çekti ve kapının kısa olmasını girenlerin eğilerek saygı göstermesi düşünülerek yapıldığını anlattı.

Ahmet Anapalı’nin bir sonraki durağı ise Van’ın sembollerinden biri olan Akdamar Adası oldu. Anapalı, Ermeniler tarafından yapılan tarihi Akdamar Kilisesi’ni gezdi. Akdamar Kilisesi’nin klasik bir kiliseden ziyade bir manastır özelliği taşıdığını anlattı. Anapalı, Akdamar Kilisesi’nin Ermeniler tarafından ‘’Kutsal Haç Kilisesi’’ olarak adlandırıldığını belirtti. Ve Akdamar Kilisesi’nin yapılış sürecini anlattı. Kilisede tarihi bir yolculuğa çıktı.

Van tarihini, mimarisini, kültürünü merak edenler Tarihte Yürüyen Adam sizleri tarih yolculuğuna çıkarıyor…


YORUMLAR İlk Yorum Yapan Sen Ol
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Gezi Yaşam Eğlence Sohbet