Tarihte Yürüyen Adam - Yahya Kemal Beyatlı | 10 Şubat 2018

 ‘Tarihte Yürüyen Adam’ bu hafta Türk edebiyatının mihenk taşlarından biri olan Yahya Kemal Beyatlı’nın İstanbul sevgisini ve hayatını anlattı. Yahya Kemal Beyatlı 2 Aralık 1884'te Üsküp'te bir akıncı beyinin torunu olarak doğar. Ahmet Anapalı, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa medresesinde bulunan Yahya Kemal Beyatlı müzesini gezerek başladı Yahya Kemal’i anlatmaya. Anapalı, Yahya Kemal Beyatlı’nın ruha dokunan şiirlerine, yazılarına 26 Ağutos 1922’de Kurtuluş Savaşı esnasında Tanin gazetesinde çıkan şiiri ile örnek verdi.  

Gazetede çıkan dörtlük şöyleydi;  

Şu kopan fırtına Türk ordusudur yâ Rabbi

Senin uğrunda ölen ordu, budur yâ Rabbi

Tâ ki yükselsin ezanlarla müeyyed nâmın

Galib et; çünkü bu son ordusudur İslâm’ın

Ahmet Anapalı, Yahya Kemal Beyatlı’yı anlatmaya şu sözlerle devam etti; ‘’Yahya Kemal bizzat cephede savaşmadı ama kalemiyle İstanbul’da batılı güçlere karşı savaştı. Ve bu anlamda istiklal madalyası sahibidir.

Yahya Kemal Beyatlı ölümünden önce şiir kitabı çıkartmadı.

Ahmet Anapalı, müzede yaptığı geziye Yahya Kemal Beyatlı’nın kitaplarını tanıtarak devam etti. Anapalı, Yahya Kemal’in ölümünden önce şiir kitabı çıkarmamış olduğunu söyledi. Eserlerinin bir araya toplanmasını Nihat Sami Banarlı tarafından olduğunu belirtti. Bu eserlerden bazıları şunlardır; Rubailer, Aziz İstanbul, Eski Şairin Rüzgarıyla, Siyasi Hikayeler, Portreler.

Ardından Ahmet Anapalı müze gezisine kaldığı yerden devam etti. Yahya Kemal’e ait eserleri, hatıraları anlattı. Müzede izleyicileri güzel bir tarih yolculuğuna çıkardı. Yahya Kemal’in doğumundan ölümüne hayatını anlattı.

Yahya Kemal ve Süleymaniye Camii

Ahmet Anapalı, Yahya Kemal’i anlatmaya şairin duygu dünyasında büyük bir yeri olan Süleymaniye Camii ile devam etti. Anapalı Süleymaniye Camii avlusunda Yahya Kelam Beyatlı’ya ait olan  ‘Süleymaniye’de Bayram Sabah’ı’ şiirini okudu. Anapalı, bu anlamlı şiirin hikayesini şöyle anlattı; ‘’Süleymaniye Camii, Yahya Kemal’in hayatında bir dönüm noktasıdır. Yahya Kemal her uhrevi sıkışmada Süleymaniye Camii’ne gelir.  Yahya Kemal bir bayramı namazı sabahı Süleymaniye’ye gelir caminin bahçesine oturur ve şu muhteşem sözleri söylemeye başlar.

Artarak gönlümün aydınlığı her saniyede
Bir mehâbetli sabah oldu Süleymâniye`de
Kendi gök kubbemiz altında bu bayram saati,

Ve edebiyatımızda önemli bir yeri olan ‘Süleymaniye’de Bayram Sabah’ı’ şiirini yazar. Tarihçi Yazar Ahmet Anapalı’nın anlatımı ile Yahya Kemal Beyatlı’nın hayatını, eserlerini, duygu dünyasını öğrenmek isteyenler Tarihte Yürüyen Adam programını izleyebilirsiniz.

 

 

YORUMLAR İlk Yorum Yapan Sen Ol
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Gezi Yaşam Eğlence Sohbet