Başkent Kulisi - Bekir Bozdağ - 28 Ocak 2018

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in hazırlayıp sunduğu Başkent Kulisi programının bu bölümdeki konuğu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ oldu. Programda, dokuzuncu gününe girilen Zeytin Dalı Harekatı'nın yansımaları konuşuldu.

Bozdağ programda, "ABD, YPG'ye silah desteğini kesecek mi? Türkiye'nin Afrin Harekatı ABD'yi neden rahatsız etti? Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekatı'nda hedefleri neler? Türk Ordusu ile ABD'nin Suriye'de karşı karşıya gelme riski var mı? Erdoğan - Trump görüşmesinde neler konuşuldu? Türkiye, ESED rejimiyle diyalog kuracak mı?" sorularına açıklık getirdi. 

Mehmet Acet, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'a, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Artık YPG'ye silah verilmeyecek" açıklamasını sordu. Bozdağ, Türk yetkililer ile ABD'li yetkililerin bu konuda defalarca görüştüğünü ve bu görüşmelerde PKK, PYD, YPG terör örgütlerinin bir olduğunun, PKK'nın bunların birer uzantısı olduğunun ve PKK tarafından yönetildiğinin söylendiğini belirtti. Bozdağ, ABD yetkililerin bu örgütlerin Fırat'ın batısına geçmeyeceklerine dair söz verdiklerini fakat bu sözün tutulmadığını söyledi.

ABD tarafından DEAŞ terörüyle mücadele bahanesiyle beş bin tır ve iki bin kargo uçağı dolusu silahın bölgedeki teröristlere ulaştırıldığını söyleyen Bozdağ, yine bu silahların ABD tarafından toplanacağı sözünü aldıklarını ve bu sözün tutulmasını beklediklerini kaydetti.

Mehmet Acet’in hazırlayıp sunduğu Başkent Kulisi programına konuk olan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bölgede teröristlerin himaye edildiğini, Türkiye'nin sınırlarının ve toprak bütünlüğünün tehdit edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Bozdağ, "ABD'li yetkililer ve başka destek verenler, hedeflerinden vazgeçmediği ve bu hedefleri tamamen rafa kaldırıp buradaki bütün planları, organizasyonları dağıtmadığı sürece bu planları biz dağıtacağız, organizasyonları biz bozacağız. Münbiç de Fırat'ın doğusu da bunlardan temizlenecek." dedi.

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in, "ABD Başkanı Donald Trump'ın, 'Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemeyiz' şeklinde açıklaması oldu. Bölgede 2 bin civarında ABD askerinin olduğunu biliyoruz. Bu kararlılık karşısında Türkiye ile ABD askerinin karşı karşıya gelme riski var mı?" sorusuna Bozdağ, Türkiye'nin de ABD ile karşı karşıya gelmek istemeyeceğini belirtti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Eminim ki ABD de Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemez. Biz Türkiye olarak ABD ile karşı karşıya gelmemek için elimizden gelenin bir fazlasını yapıyoruz. Bugüne kadar ABD yönetimini hiç aldatmadık."

ABD yönetimine, "Şunu yaparsanız, bunu yapacağız. Buralarda dediğiniz değişiklikler olmazsa Fırat'ın doğusuna, Münbiç'e geleceğiz, buraları temizleyeceğiz' dediklerini hatırlatan Bozdağ, sözlerine şöyle devam etti: "Bunu sadece ABD'ye değil Türkiye ve dünya kamuoyuna da söylüyoruz. Türkiye niyetlerini gizlemiyor. Aleni şekilde kartlarını açıyor, ne yapacağını herkese net söylüyor. Burada bizden daha çok ABD'nin dikkat etmesi lazım. Bizimle karşı karşıya gelmemek için. Şunu yapması lazım ABD'nin. Arazideki bütün adamlarına 'Türk askeri ile karşı karşıya gelmemek için dikkat edin, silahları vermeyin, verilen silahları toplayın, eğitim, donatım, yönetim yapmayın, araziden çekilin' demesi lazım. Eğer ABD askerleri PKK'nın giydiği kıyafetleri giyer onlarla beraber Türk askerine karşı mücadele içine girerse o zaman hangisi ABD'li hangisi PKK'lı ayrımı yapmasını kimse bizden beklememelidir. Böyle bir durumda tartışmasız hedef olurlar. Kimse Türkiye'den, Suriye'nin kuzeyinde bir terör yapılanmasını görmezden gelmesini isteyemez, bunun içine sindirmesini, sineye çekmesini bekleyemez. Hiçbir egemen devlet kendi egemenliğine karşı mücadele eden terör örgütünün devletleşmesine rıza gösteremez. Türkiye de buna rıza göstermeyecektir. Bunu ABD'nin ve herkesin anlaması lazım. Türkiye blöf yapmıyor. Çok net bir şekilde Türkiye bu konuda kararlılığını icraatıyla ortaya koyuyor. Biz onun için bütün dostlarımıza 'dost gibi davranın' diyoruz."

Mehmet Acet’in; "Afrin dışında, Münbiç civarında hendek kazan bazı YPG'lilerin hava harekatlarında vurulduğu haberleri geliyor. Bunları teyit ediyor musunuz?" sorusu üzerine Bozdağ, şu anda TSK'nin Afrin bölgesine odaklandığını belirtti.

Zeytin Dalı Harekatı'nın planlandığı üzere devam ettiğine değinen Bozdağ, "Bu bölge terörden arındırıldıktan sonra ve bölge halkına tehdit olmaktan çıkarıldıktan sonra onlar kademe kademe gelecek. Diyelim ki Münbiç'ten veya başka bir yerden Türkiye'ye herhangi bir saldırı olursa elbette bunun karşılığını biz anında hem de misliyle veririz." dedi.

"Bazı çevreler, 'Trump sinirlendi, görüşme gergin geçti, Erdoğan savunmada kaldı' yorumları yapıyor. Buna ilişkin değerlendirmeniz nedir?" sorusuna Bozdağ, "Bunların hepsi Türkiye'nin aleyhine algı oluşturmak için. Sayın Cumhurbaşkanımızı tanıyan herkes Cumhurbaşkanımızın lafını esirgemediğini, millet ve devlet hukuku söz konusu olduğu zaman nasıl bir tutum takındığı herkesin bilir. Bunu söyleyenler Cumhurbaşkanımızı hayatta tanımamış demektir. Tanısalar Cumhurbaşkanımızın böylesi bir şeye izin vermeyeceğini en iyi onlar bilir. Cumhurbaşkanımızın milletimizin onurunu, haysiyetini koruma konusundaki kararlılığını ben kimseyle tartışmam. Bunu birisi tartışıyorsa o Cumhurbaşkanımızı tanımıyor veya Cumhurbaşkanımızı karalamak istiyor demektir." dedi.
YORUMLAR İlk Yorum Yapan Sen Ol
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Gezi Yaşam Eğlence Sohbet