Sıradışı Strateji - Turgay Güler | Yusuf Alabarda | 15 Eylül 2020

Turgay Güler'in hazırlayıp sunduğu Sıradışı Strateji programında bu bölüm Strateji ve Güvenlik Uzmanı Yusuf Alabarda ile birlikte Türkiye’nin savunma sanayii atılımı, Trump’ın Orta Doğu politikaları ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz stratejisi masaya yatırıldı.

Savunma sanayii alanındaki gelişmeleri değerlendiren Güler ve Alabarda, eski Başbakan rahmetli Necmettin Erbakan'ın "Otuz tane uçak gemisi olanla otuz birinciyi yaparak mücadele etmeye kalkarsanız o otuz beşinciyi de yapabilir. Ama siz farklı bir perspektiften bakarsanız tarihi değiştirebilirsiniz" sözlerini hatırlatarak dünden bugüne atılan adımların önemine değindi. Alabarda, SİHA ve İHA'ların yerli olarak üretilen elektronik harp sistemleriyle birlikte Ege'de Yunanistan ve Barış Pınarı Harekatı'nda terör örgütüne karşı kullanılarak hedeflerin haberleşmesinin kör edildiğini söyledi.

Alabarda, savunma sanayii alanında gerçekleştirilen başarının sırrını ise şu sözlerle özetledi: "Türkiye'nin vakıf şirketleriyle oluşturmuş olduğu beşeri kapasite, bu konuyla ilgili 80'li yıllardan bu yana oluşmuş otomotiv sanayi, tekstil sanayi, kimya sanayi ve bu anlamda oluşmuş beşeri sermayeyi de sayarım ancak birinci sıraya siyasi iradeyi koyarım."

Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmelerle ilgili de konuşan Güler ve Alabarda, Macron ve Yunanistan'ın tutumunu değerlendirdi. Macron'un siyasetinin Afrika, dış siyaset ve iç siyaset ayağı olduğunu söyleyen Alabarda, silah satışını hedefleyen Macron'un Yunanistan üzerinden bunu gerçekleştirdiğini, on sekiz tane Rafael uçağı ve dört tane fırkateyn sattığını aktardı.

Ayrıca Yunanistan'ın iflas ettiğini söyleyen Alabarda, Avrupa’nın ileri gözetleme kulesi haline geldiğini ve komşularımızın artık Almanya ve Fransa olduğunu belirtti.

YORUMLAR İlk Yorum Yapan Sen Ol
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Gezi Yaşam Eğlence Sohbet