Sıradışı Tarih - 25 Haziran 2019

Turgay Güler'in hazırlayıp sunduğu Sıradışı Tarih programında bu bölüm Prof. Dr. Mehmet Çelik ile Lozan Antlaşması, Ege adaları ve Doğu Akdeniz meselesi masaya yatırıldı.

Prof. Dr. Mehmet Çelik, adaların Yunanistan’a verilmesiyle ilgili olarak “Adaların hepsi 1830’a kadar Osmanlı hakimiyetindeydi. 24 Nisan 1830’da Mora’da bir isyan çıkardılar, Batılı devletler yardım etti, bağımsız Yunanistan devleti kuruldu. Dünyayı yeniden düzenlemeye karar vermiş İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya 1830 ile Lozan Antlaşması arasında bazı adaları Yunanistan’a verdiler. 1947’de İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Paris’te bunlar Paris Barış Anlaşması ismi altında teyit edildi” açıklamasında bulundu.

Ayrıca Çelik, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama çalışmalarına değinerek “Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki yerde doğalgaz araştırması yapıyor, diğer yerlerde yapmıyor. Ona bile hayır diyorlar. İsrail, İtalya, Fransa, Almanya, İngiltere girebiliyor hatta Mısır’a da bir pay verdiler, Türkiye’ye vermiyorlar. Türkiye’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bunları görmeli” şeklinde konuştu.

 

YORUMLAR İlk Yorum Yapan Sen Ol