Sıradışı Tarih - 23 Nisan 2019

Turgay Güler'in hazırlayıp sunduğu Sıradışı Tarih programında bu bölüm Prof. Dr. Mehmet Çelik ile TBMM’nin açılışının 99. Yıl dönümü, milli mücadele dönemi ve Türkiye’de tek partili dönem masaya yatırıldı.

Çelik ”23 Nisan 1920 TBMM’nin açılışıdır. TBMM’nin açılışı özellikle demokrasi tarihimiz açısından bir dönüm noktasıdır. Osmanlı Devleti padişahlıkla yönetilen bir devletti. Abdülhamid dönemiyle meşrutiyete geçti, bir meclis oluştu. Yani yasama ve yürütme bu şekilde ayrıldı, biz bunu 1920’de kazandık” sözlerini dile getirdi.

Prof. Çelik, “Türkiye’deki siyasal gelişmeler, özellikle tek parti döneminin politikası gereği 23 Nisan 1920’yi, Atatürk’ün en büyük devrimini bilinçli şekilde sulandırdılar. Tek parti yönetimi, baskıcı bir yönetim var, halkın iradesi hiçbir şekilde yönetime yansımıyor. 1946’ya kadar Türkiye’de seçim yapılmamıştır. Atatürk bu bayramı çocuklara, gelecek nesle hediye etmiş. Devlet bilinçli şekilde bunu çocuk bayramı haline getirdi. Milli iradeyi, egemenlik kayıtsız şartsız milletindir lafının gereğini hiçbir zaman yerine getirmedikleri için örtülüp çocuk bayramı oldu. Çocuk yönü olsun ama bu tarihte büyük bir devrim olduğunu da öne çıkarmak lazım” açıklamasında bulundu.

YORUMLAR İlk Yorum Yapan Sen Ol