Sıradışı Tarih - 12 Şubat 2019

Turgay Güler'in hazırlayıp sunduğu Sıradışı Tarih programında bu bölüm Prof. Dr. Mehmet Çelik ile Abdülhamid dönemi, Abdülhamid dönemi icraatları ve Abdülhamid döneminde dış politika masaya yatırıldı.

Gazeteci Turgay Güler, Abdülhamid dönemi ile bugünkü Türkiye’de yaşananların benzerliğine değinerek “Tarihsel süreç içerisinde mekanlar, isimler değişebilir ama onun maruz kaldığı, onunla birlikte bu milletin maruz kaldığı her türlü saldırı, oyun o gün de vardı, bugün de vardı. Düşmanın şekli, sistemi, yöntemi aynı. Bu milletin tarihsel serüvenindeki mücadelesi bazen devam etmiş bazen sonlanmış, böyle de bir süreç yaşanmış” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Mehmet Çelik, Sultan Abdülhamid ile ilgili olarak “Sultan Abdülhamid sadece bir kişi, bir sultan, bir padişah değil, bunlardan daha fazlasını ifade eder. Bir devri, bir ideolojiyi, fikri, düşünceyi, siyaseti, inancı her şeyi ifade eden bir sultandır. Birkaç Osmanlı padişahı gibi devleti en uzun süre idare etmiştir” açıklamasında bulundu.

Programda ayrıca Çelik, Abdülhamid’in Avrupa ile ilişkilerine de değinerek “Sultan Abdülhamid son derece zeki, vizyon sahibi bir adamdı. Avrupa buharlı gemiler, uçaklar, toplar, tanklar yapmışlar, yani istedikleri yeri çok rahat şekilde işgal edip sömürecekleri bir dönemde Abdülhamid otuz üç sene dengeleri korudu. Bir yandan imparatorluğun topraklarını muhafaza etti, bir yandan da ekonomik olarak ülkeyi kalkındırdı” sözlerini dile getirdi.

YORUMLAR İlk Yorum Yapan Sen Ol