Ülke'nin Alın Teri - Mehmet Gürsoy - 24 Ocak 2019

Hayatlarını el emeği göz nuruyla yaptıkları işlerden kazanan zanaatkârların, alın teri yolculuğunda bu hafta Kütahya’da yaşayan çini sanatçısı Mehmet Gürsoy’un çini tutkusu ekrana taşındı.

Unutulmaya yüz tutan ata mirası meslekler ve hikâyelerinin yer aldığı Ülke’nin Alın Teri’nde bu hafta Kütahya’nın önemli geçim kaynaklarından biri olan ve dünyaya ün salan çini sanatının inceliklerini çini sanatçısı Mehmet Gürsoy anlattı. Resme ve tarihe olan ilgisinin onu çiniye yönlendirdiğinden bahseden Mehmet Usta, sanatını Yunus Emre’nin ‘’Hamdım, piştim, oldum” sözünden ilham alarak ‘’Bizde de hamur ham, pişiyor, olgunlaşıyor ve oluyor’’ diyerek açıklıyor.

Belgeselde ayrıca ‘’Görebilirseniz çizersiniz. Yaradılıştaki altın oranı ecdat görmüş. Bunu önce kağıda, sonra toprağa nakşetmiş, metale nakşetmiş, ahşaba nakşetmiş, tekstile nakşetmiş’’ diyen Mehmet Gürsoy, gerçekten çini sanatının özüne inildiğinde hayatın sırrının çözüleceğini izleyicilerle paylaştı.

Geçmişi çok eskiye dayanan mesleklerde usta çırak ilişkisinin de önemine dikkat çeken ustalardan, ders niteliğinde sözler ve daha fazlası her Perşembe 18:00’de Ülke’nin Alın Teri’nde…

YORUMLAR 2
  • Ümmügülsüm Çakır Açıkel 29.01.2019 23:37
    Eserler muhteşem ,hocamız muhteşem defalarca izledim ve yine bıkmadan usanmadan zevkle izleyebilirim.Yeni başlıyorum busanata ve tutku ile sarıldım umarım muaffak olurum yapımda ve yayında emeği olan herkese çok teşekkürler
  • Fatma Akyıldız gerger 27.01.2019 03:54
    Proğramı bir öğretmenimin face bokk sayfasında paylaşımından sonra izledim.Ben de Kütahya Öğretmen lisesi mezunuyum.Mehmet Hocamı can-ı gönülden tebrik ediyorum.Merak, azim,kararlılık ,zahmeti zevk olarak görmek ve gelinen sonuç.Ellerinize sağlık.Konyada sizi görmek isterim.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Gezi Yaşam Eğlence Sohbet