Sıradışı Tarih - 22 Ocak 2019

Turgay Güler'in hazırlayıp sunduğu Sıradışı Tarih programında bu bölüm Prof. Dr. Mehmet Çelik ile Atatürk istismarcılığı, Yılmaz Özdil’in Mustafa Kemal kitabı masaya yatırıldı.

Prof. Dr. Mehmet Çelik, Yılmaz Özdil’in çıkarttığı Mustafa Kemal kitabıyla ilgili olarak “Tarihte bütün büyük şahsiyetler bu tür istismara dönüştürülmüştür, pazarlara düşürülmüştür. Gazi Mustafa Kemal de bir devlet kurucusu, devlet başkanı tarihin önemli bir figürü olması sebebiyle bundan kaçamazdı. Bu istismarın en kötü tarafını darbelerde görüyoruz. Türkiye’de yapılan darbeler, 1960 askeri darbesi milli iradeye, cumhuriyete, ruhuna ihanet. Gerekçe olarak Atatürk ilke ve inkılaplarından uzaklaşmayı gösterdiler. Yani yaptıkları kötü işi yasalar karşısında meşru göstermek için Atatürk ilkelerini istismar ettiler. 12 Eylül askeri darbesini yapanlar bu darbeyi yine Atatürk ilke ve inkılaplarından sapma nedeniyle yaptılar” ifadelerini kullandı.

Çelik, Atatürk düşmanlığı yapanlara değinerek “Devlet yöneticileri şunu idrak edemediler. Atatürkçülük kanalıyla onun üzerinden milletin önemli bir kısmını ötekileştirdiler, böldüler, Atatürk düşmanları oluşturuldu. Bugün Türkiye’de Atatürk düşmanı kalmadı. Atatürk bir nevi CHP’nin elinden alındı, tarihteki yerine konuldu” açıklamasında bulundu.

Turgay Güler, Atatürkçülükle ilgili olarak “Bu gördüklerinin hiçbiri Atatürkçü falan değil. İHA, SİHA yapıyorsun, kendi silahını kendin üretiyorsun. Atatürk’ün partisi ve mirasçısı, tek Atatürkçü kendilerini gören CHP’liler İHA’ya da SİHA’ya da karşı çıkıyor. Atatürk bağımsız bir Türkiye diyor, Atatürk’ün partisinin genel başkanlık koltuğunda oturan ülkesini sağa sola şikayet ediyor. Atatürkçülüğü Kemalizm ideolojisini bir din olarak görmüşler” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Programda ayrıca Çelik “Hiç kimse Atatürk’ü kullanmamalı. Atatürk bu ülkenin bir değeridir, bu devletin kurucusudur, bir siyaset adamıdır, bir askerdir, bir Cumhurbaşkanıdır, çok önemli işlere imza atmıştır. Atatürk üzerinden toplum kutuplaştırılmamalı” sözlerini dile getirdi.

YORUMLAR İlk Yorum Yapan Sen Ol
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Gezi Yaşam Eğlence Sohbet