Sıradışı Tarih - 17 Nisan 2018

Turgay Güler'in hazırlayıp sunduğu Sıradışı Tarih programında bu bölüm Prof. Dr. Mehmet Çelik ile birlikte Muhtarların Endülüs ziyareti, Orta çağ Avrupası’ndaki kilise, Batı’nın cehalet dönemi, Endülüs ve Batı’da ilim konuları masaya yatırıldı.

Turgay Güler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Muhtarları Endülüs’e gönderdiğini, bu mesele üzerine Yılmaz Özdil’in son yazısında Atatürk ile Erdoğan’ı kıyasladığını belirtti.

Prof. Dr. Mehmet Çelik, Endülüs’te kültür ve medeniyetin çok açık bir şekilde görüldüğünü, Batı’nın vahşetinin orada görüldüğünü, Orta çağ İslam kültürünün Batı’ya etki ettiği en büyük kapının Endülüs olduğunu söyledi. Çelik, Fatih Sultan Mehmet için İstanbul’u fethetti, bilim adamlarını kaçırdı, onlar da İtalya’ya gittiler gibi söylentilerin bizim ders kitaplarımızda da yazdığını, bunu Avrupalıların bizimkilerin kafasına yerleştirdiğini belirtti. Bunun üzerine Çelik, “Bana Bizans’tan İtalya’ya giden bir tane bilim adamının adını söylesinler, ben profesörlük unvanımdan vazgeçeceğim” açıklamasında bulundu.

Mehmet Çelik, Orta çağın İslam dünyasının aydınlık, Avrupa’nın ise karanlık dönemi olduğunu aktardı. Çelik, Roma ordularının en büyük başarısının lojistiğinden kaynaklı olduğunu ve bunu kilisenin yok ettiğini söyledi.

Ayrıca Çelik, ilk tıp fakültesini Endülüs’te Müslümanların kurduğunu, modern tıp okutulduğunu, Avrupa’nın bütün krallarından ve ailelerinden biri hastalandığında oraya gizli geldiklerini söyleyerek izleyiciyi bilgilendirdi.

YORUMLAR İlk Yorum Yapan Sen Ol
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Gezi Yaşam Eğlence Sohbet