Tarihte Yürüyen Adam - Erzurum - 2 Aralık 2017

‘Tarihte Yürüyen Adam’ bu hafta Anadolu’nun kapısı Erzurum’daydı. Abdurrahman Gazi türbesiyle başladı tarih yolculuğuna Anapalı. 651 yılında Emevi ordularıyla Erzurum’a gelmiş bir sahabe olan Abdurrahman Gazi türbesini gezdi ve Erzurum’a gelecek olanların mutlaka ziyaret etmesi gerektiğini belirtti. Marifetname eserinin yazarı Erzurumlu İbrahim Hakkı hazretlerinin rüyasında görmesi ile Abdurrahman Gazi türbesinin bulunduğunu anlatan Ahmet Anapalı türbenin yapılış sürecini anlattı.

Birçok medeniyetin izlerini taşıyan Erzurum binlerce kahramana ev sahipliği yapmıştır. Bu kahramanlardan biri de Nene Hatun. Ahmet Anapalı Kurtuluş Savaşı ve milli mücadelede sembol isimlerden Nene Hatun’u anlattı. Nene Hatun’un kabrini ziyaret etti. Ruslar ile karşılaşan Türk askerinin başarı hikayesini savaşın meydana geldiği ovada anlattı. Cephede savaşan Mehmetçik’e cephane taşıyan Nene Hatun’un kahramanlığına değinen Anapalı aynı milli ruhun 15 Temmuz direnişinde de olduğunu belirtti.

Ahmet Anapalı, 1867-72 yıllarında Sultan Abdülaziz döneminde Erzurum Valisi Fosfor Mustafa Paşa tarafından yaptırılan Aziziye tabyasını gezdi. Ruslara karşı direnişte kritik yeri olan Aziziye tabyasının önemini anlattı. Milli mücadele dönemini anlatan Anapalı, Kazım Karabekir Paşa’nın İstanbul hükümetinden aldığı Mustafa Kemal Paşa’nın tutuklanması emrini ve o emirden sonra ordusuyla Mustafa Kemal’in bulunduğu eve girerek emrindeyiz paşam demesi hadisesini anlattı. Bu olayın Kurtuluş Savaşın’da önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Erzurum Kongresi’nin yapıldığı binayı gezdi.

Erzurum tarihini, milli mücadele dönemini, Nene Hatun’u ve daha fazlasını Tarihte Yürüyen Adam programında bulacaksınız.

YORUMLAR İlk Yorum Yapan Sen Ol
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Gezi Yaşam Eğlence Sohbet