Tarihte Yürüyen Adam/Trabzon - 18 Kasım 2017

Tarihte yolculuğa çıktığınız program ‘Tarihte Yürüyen Adam’ bu hafta Trabzon’daydı. Ahmet Anapalı dünyaca ünlü Sümela Manastırı ile başladı Trabzon yolculuğuna. Asıl adı Meryem Ana Manastırı olan kilisenin Rumca karşılığının Sümela olduğunu anlattı. Ayrıca Ahmet Anapalı ‘’Sümela Manastırı ne zaman yapıldı? Sümela Manastırı ne amaçla yapıldı? Sümela Manastırı mimari yapısı nasıldır?’’ sorularını cevapladı.

M.S 395 yıllarında yapımı tamamlanan Sümela Manastırı o dönem keşişlere ev sahipliği yapmıştır. Roma İmparatoru Justinianus tarafından Sümela Manastırı’na dış bölümler eklenmiştir. Mimari açıdan benzersiz olan bu yapı, kültürel ve dinsel olarak önemli bir yere sahiptir. Bir çok imparatorluğun hakimiyetinde yaşamış ve değişimlere uğramıştır. Örneğin 4. Haçlı seferi döneminde İstanbul’dan kovulan Roma İmparatoru ve ailesi Trabzon bölgesinde Rum Pontus İmparatorluğu’nu kurar. Bu dönemde Sümela Manastırı değişim geçirir ve daha büyük bir yapıya kavuşur.

Ahmet Anapalı, Roma’dan Pontus İmparatorluğuna daha sonra ise Osmanlı hakimiyetine geçen Sümela Manastırı’nın tarihi sürecini anlattı. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sümela Manastırı’nın korunması ve yapının zarar görmemesine dikkat çekti. Ayrıca İslam düşüncesinin korumacı yönünü vurguladı.

Sümela Manastırı’ndan başlayan tarih yolculuğu Trabzon Ayasofya Camii ile devam etti. Tarihçi Yazar Anapalı, Roma’dan kaçan Komnenos ailesinin kurduğu Rum Pontus İmparatorluğu’nun ve Trabzon Ayasofya Camii’nin tarihini anlattı. Kutsal bilgelik anlamına gelen Ayasofya’nın kim tarafından yaptırıldığını ve mimari yapısını izleyicilere aktardı.

Trabzon tarihini, Sümela Manastırı’nı, Trabzon Ayasofya Camii’ni tanıyacak ve aklınıza takılan tüm soruların cevabını Tarihte Yürüyen Adam programında bulacaksınız.

YORUMLAR İlk Yorum Yapan Sen Ol
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Gezi Yaşam Eğlence Sohbet